Band in the Box - Jazz in het Gooi

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Band-in-a-Box: een orkest in een doosje

Een pianist heeft zo'n beetje alles in ��n instrument verenigd en zorgt in z'n eentje voor zowel melodie als begeleiding en ritme. Met een solistisch instrument als een trompet, klarinet of saxofoon is het echter knap lastig om in je eentje te improviseren. En eventuele medemuzikanten zien je bovendien aankomen wanneer je eenzelfde chorus voor de tiende keer wilt doornemen, evenmin als je ze direct kunt optrommelen wanneer je plotseling een geniale inval krijgt. In zo'n geval biedt de computer uitkomst met het programma 'Band-in-a-Box'. Letterlijk een orkest in een doosje, want met een enkele druk op de knop staan er een heel stel digitale muzikanten voor je gereed om elke song in elk tempo en in elke toonsoort mee te spelen.

Helaas is er ook iets wat het programma beslist niet kan doen en dat is naar jouw spel luisteren en daarop reageren. Het blijft daarmee eenrichtingverkeer en dus een zaak van zelf goed naar het programma luisteren, maar dat werkt echter verbluffend goed. Tegelijk met het afspelen van de begeleiding zie je op het scherm de akkoorden voorbijkomen, terwijl er ook uitstekend leesbare 'leadsheets' op papier geprint kunnen worden. Het programma werkt met midi-aansturing, hetgeen naast enkele nadelen ook een heleboel voordelen met zich meebrengt. Midi bevat zelf namelijk geen muziek, maar wel de exacte informatie over de af te spelen noten - eigenlijk een verbeterde digitale voortzetting van een klassieke compositie op papier.

Pas bij de uitvoering wordt die informatie in geluid omgezet en de kwaliteit hiervan is zo goed als het uitvoeringsmedium kan leveren. Bij midi is daarvoor een geluidsmodule nodig, of een keyboard dat hierover beschikt (en dat doen ze vrijwel allemaal). Terwijl er tegenwoordig ook softwarematige oplossingen zijn, die dus gewoon als programma in de computer draaien - een voorbeeld hiervan de de Virtuele Soundcanvas van Roland die goedkoop is en een prima klank voortbrengt. De kwaliteit wordt ontleend aan vrij kleine samples van de echte instrumenten, en zal daarom beslist bij het origineel achterblijven, al zijn er op dit gebied ontwikkelingen die het mogelijk maken voor 100 euro een 'echte' Steinway in je computer te plaatsen.

Tot de voordelen van midi behoort dat men tempo en toonsoort, met behoud van de muziekkwaliteit, letterlijk onbeperkt kan vari�ren. Bovendien is het programma van een groot aantal muziekstijlen voorzien - een aantal dat overigens gestaag wordt uitgebreid - terwijl je als gebruiker ook zelf stijlen kunt aanpassen of van de grond af aan opbouwen. Verder kan een pianopartij in principe ook als clavecimbel, vibrafoon of Hammonorgel worden afgespeeld. Eraan ten grondslag liggen de normale standaard-begeleidingsakkoorden zoals die in Fake- en Realbooks van nagenoeg alle jazzsongs voorkomen - en deze zijn bijzonder eenvoudig in te typen. Door middel van 'Real' instrumenten kunnen tenslotte ook samples van drums, gitaar en saxofoon gesynchroniseerd meelopen.

Naast deze basisfunctie heeft het programma in de loop van de tijd een heleboel extra mogelijkheden gekregen. Zo kunnen er opmerkelijke solo's en zelfs complete composities automatisch worden gegenereerd, inclusief een intro en een afsluiting, is een redelijk goed functionerende akkoordherkenning voor ingevoerde audio-files mogelijk, zijn er speciale functies voor gitaristen (inclusief een afbeelding van een gitaarhals waarop de vingerzetting getoond wordt), zijn er theorielessen en een uitgebreide gehoortraining in opgenomen, enzovoort. Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie met nog weer tientallen extra mogelijkheden, voor ook nog eens een redelijke prijs (vanaf $149 voor een eerste aankoop en $49 voor een upgrade). Nadere informatie op www.pgmusic.com

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu